Menu

Bucătăria dobrogeană-arta culinară a minorităților din Dobrogea



Miercuri, 15 decembrie 2021, elevii claselor a VII-a A şi B au participat la activitatea cu tema: „Bucătăria dobrogeană – prezentarea artei culinare a minorităţilor din Dobrogea”. Scopul întâlnirii a fost redescoperirea și promovarea valorilor tradiționale din Dobrogea, prin implicarea elevilor în diverse activități legate de tradițiile locale, educarea şi formarea copiilor în spiritul multiculturalităţii, cunoaşterea şi respectarea valorilor culturii româneşti şi a altor etnii, precum şi formarea unor deprinderi practice de lucru în bucătărie.
Profesorii implicaţi în acest miniproiect şi-au propus ca elevii să cunoască specificul culinar al minorităţilor din Dobrogea, să prepare o gustare din bucătăria unei minorităţi, să-și dezvolte o atitudine și un comportament pozitiv față de oamenii din alte etnii și din alte culturi. În cadrul activităţii, elevii au vizionat un film educativ despre specificul culinar al minorităţilor din Dobrogea, s-au purtat discuţii despre sărbătorile de iarnă, tradiţii şi obiceiuri, s-au cântat colinde, iar momentul cel mai aşteptat a fost prepararea unei gustări din bucătaria ruşilor lipoveni. Ajutaţi de cadrele didactice şi de o mămică voluntară, elevii au gătit plăcinte lipoveneşti. La finalul activităţii toţi participanţii au mâncat şi apreciat plăcintele delicioase!

Responsabil Comisia pentru promovarea interculturalităţii
prof. Onciu Liliana